KSEBOA - KSEB Officers' Association

Monday
Jul 24th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home News Power Sector News Energy conservation award for Nashik Municipal Corporation (NMC) building

Energy conservation award for Nashik Municipal Corporation (NMC) building

PDF
Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon
NMCNashik Municipal Corporation (NMC) building, has won the 5th state-level award for Excellence in Energy Conservation and Management, instituted by Maharashtra Energy Development Authority (MEDA), in the Architects category. The building also won a second prize in the category of the energy department. Designer Arun Kabre of M/S Kabre Chaudhari Architects, Nashik, which received the first prize, said that the building has been designed in such a way that maximum sunlight and air is made use of in order to conserves electricity. Kabre had made a presentation to a committee and explained the design of the building built in 1995. He also gave an account of energy conserved over the past 13 years.

The NMC structure stands on a 2.3-hectare plot. Unlike any typical administrative block, this building is comfortable and airy with 3-meter wide passages on all sides. It has an internal courtyard of 30X30 mts with a fountain in it and 10 courtyards and open spaces surrounding it.

"In 1990, a competition was held for the design of this building and the then municipal commissioner Ajay Mahta, who was a civil engineer himself, had laid terms that the design be such that maximum utilization of natural light and air is made so that there won't be a need for air conditioning of the building. It had to be a green building and our design was selected," recollects Kabre.

The fourth floor of this building is built in such a manner that it provides a natural cover to the three stories, covering the building like an umbrella, protecting them from the intensity of the sun and giving a cool effect, and reducing the temperature of the entire building.

The architects have made best use of the natural elevation of the plot and the entrance at the upper level reduces the vertical distance between floors, minimising load on lifts.
The staircase have open railings making them brightly lit. The building is covered with aggregate plaster and this has reduced the cost and pollution due to paint. Solar energy is used at places and right from the beginning CFL tubes have been used. Natural light and ventilation has helped the corporation save at least 50% electrical energy so far.

"The idea of this design is to keep it simple, people friendly and maximum utility oriented," said Kabre.



Source - DNA
 

Add comment


Security code
Refresh

Random Videos

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.
Title: Power Quiz 2015 Final - Part-1

Latest Comments

Banner

Reference Book

 

Reference Book on Power

Electrical Engineering-- D' 1/4 Size Hard bound-- 1424 Pages-- Just Rs.1000/- only &n...

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday934
mod_vvisit_counterYesterday5046
mod_vvisit_counterThis Month129970
mod_vvisit_counterLast Month153396

Online Visitors: 87
IP: 54.145.101.33
,
Time: 04 : 03 : 11